Afbakbroodjes in de airfryer

Afbakbroodjes-airfryer-header

Tips om broodjes af te bakken in je airfryer

Kun je broodjes afbakken in je hetelucht friteuse? Jazeker, daar is je airfryer hartstikke handig in. Maar hoe lang moet je broodjes afbakken en op welke temperatuur? Op deze pagina geef ik je tips voor het afbakken van diverse afbakbroodjes, zoals pistoletjes, Kaiserbroodjes, party mix broodjes, croissantjes, worstenbroodjes en saucijzenbroodjes.

Snelle antwoord: Houd niet de standaard baktijd aan op de verpakking, deze is (meestal) alleen voor de oven bedoeld. Ik stel doorgaans de airfryer in op 180 graden en ik verminder de aangegeven baktijd met 1/3. In de meeste gevallen kun je deze baktijd gebruiken: 180 °C / 6-8 min

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Tip van Pim: Heb je oude broodjes, hard stokbrood, croissantjes of oud krentenbrood? Niet weggooien. Maak het brood een beetje vochtig onder de kraan. Daarna in de airfryer op 150-160 graden voor 4-5 minuten. En je hebt weer heerlijke krokante broodjes!

Hoe kun je het beste broodjes afbakken in je airfryer?

brunch-broodjes-afbakken-inventum-airfryer

De beste baktijd hang af welke afbakbroodjes je hebt gekocht en het krachtig je airfryer is. Er is dus niet één standaard baktijd te noemen om broodjes perfect af te bakken in elke airfryer. Bovendien is de baktijd en de juiste temperatuur ook verschillend per airfryer. Heb jij een Philips Airfryer XXL? Dan zijn afbakbroodjes sneller klaar dan bijvoorbeeld een kleine airfryer met een lager wattage.

Je kunt veel beter de juiste baktijd bepalen door deze zelf te berekenen en te testen in jouw airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Gebruik deze formule om de baktijd te berekenen

  • Temperatuur: Haal 20-40 graden af van de aangegeven temperatuur.
  • Timer: Haal een derde van de baktijd af.
  • Tip: Voorverwarmen is niet nodig.
  • Tip: Ik adviseer om eerder 180 graden dan 200 graden te hanteren.

Afbakken van populaire broodjes:

broodjes-afbakken-in-je-airfryer

Ik heb een paar baktijden voor je op een rij gezet voor het airfryen van typische afbakbroodjes. Dit zijn ontdooide broodjes die je gewoon in de supermarkt (AH, Jumbo, Aldi) kunt kopen. Let op, dit zijn baktijden voor broodjes die nog afgebakken moeten worden:

  • Afbakbroodjes (standaard): 180 °C / 6-8 min
  • Afbakbroodjes (bevroren): Ontdooien op 100 °C (5 min) – Afbakken op 180 °C / 5-6 min
  • Breekbrood Kaas-Ui: 180 °C / 6-8 min
  • Brunchbroodjes mix: 180 °C / 6-8 min
  • Ciabattabrood: 180 °C / 6-8 min
  • Croissant: 180 °C / 5-6 min
  • Croissant (diepvries / bevroren): 170 °C / 12-15 min
  • Hamburger broodje: 150 °C / 5-6 min
  • Italiaanse bol: 180 °C / 6-8 min
  • Focaccia brood: 160 °C / 4-5 min (krokant dan 8 minuten)
  • Franse baguettes: 180 °C / 5-6 min
  • Kaasbroodje: 180 °C / 5-6 min
  • Kaiserbroodje: 180 °C / 6-8 min
  • Meergranen triangels: 180 °C / 6-8 min
  • Party mix broodjes / mini afbakbroodjes: 180 °C / 6-8 min
  • Pistolet (wit of bruin): 180 °C / 6-8 min
  • Pitabroodje: 180 °C / 3 min (licht bevochtigen)
  • Saucijzenbroodjes: 160 °C / 4-5 min
  • Schnittbroodje: 180 °C / 6-8 min
  • Stokbrood (oud / hard): Eerst vochtig maken, dan 160 °C / 5-6 min
  • Stokbrood (wit of bruin): 180 °C / 6-8 min
  • Stokbrood (spelt): 180 °C / 6-8 min
  • Stokbrood (kruidenboter): 180 °C / 8-10 min
  • Stokbrood (knoflookboter): 180 °C / 8-10 min
  • Worstenbroodjes: 160 °C / 5-6 min

Speciale deegwaren:

  • Danerolles Croissants: 180 °C / 8 10 min
  • Danerolles Petits pains au chocolat: 180 °C / 8-10 min
  • Broodje bapao: Raad ik af, want deze wordt krokant. Beste resultaat krijg je door het broodje in aluminium folie te verpakken en dan te verwarmen op 180 °C / 5-6 min

*De getoonde baktijden zijn gebaseerd op mijn ervaring en op basis van bovenstaande rekenformule. Houd altijd goed je broodjes in de gaten en stel de temperatuur of timer bij waar nodig.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Dank u wel voor het informatie over tijd en temperatuur voor het bakken van broodjes/foccacia. TOPPIE!!!
Beoordeling lezer

Opwarmen van broodjes:

tosti-maken-in-airfryer

Broodjes die je direct kunt eten zijn al afgebakken, maar ze worden al snel hard en taai. Hoe kun je er weer lekkere, knapperige broodjes van maken?

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

De beste tip is om het brood vochtig te maken onder de kraan. Vervolgens leg je het brood in je airfryer en verwarm je het broodje op zo’n 140-150 graden voor 4-5 minuten. Hierdoor wordt je brood weer lekker warm, knapperig en luchtig. Alsof hij vers uit de oven komt. Je kan er ook direct al wat beleg op doen, zoals wat worst, een ei of een plak kaas. Super lekker!

krentenbrood-opwarmen-in-airfryer

Deze tip werkt natuurlijk voor oude harde pistoletjes, stokbroden en boterhammen. Maar je kunt op deze manier ook oude croissantjes, oliebollen, appelflappen, ontbijtkoek en krentenbollen ‘oppiepen’. Vooral het opwarmen van oliebollen, dat is echt 1000x beter dan in de magnetron. Echt, doe dat met de volgende jaarwisseling!

Video: Airfryer Croissants Opwarmen (oude croissantjes weer als vers!)

Bekijk hieronder hoe je oude croissants weer kunt oppiepen in de airfryer. En lees hier meer tips voor croissants uit de airfryer.

Wat doen als je broodjes niet goed afgebakken zijn?

Is de binnenkant van het broodje niet gaar of is de buitenkant nog wat bleek? Kortom, zijn je broodjes nog niet helemaal naar je zin? Dan heb ik hier wat tips voor je:

  • Broodje niet gaar? Verleng de baktijd met een paar minuten.
  • Broodje niet krokant maar wel gaar? Verhoog de volgende keer de temperatuur met 10-20 graden.
  • Let er op dat je het mandje van de airfryer niet te vol doet.
  • Draai tussentijds de broodjes een keertje om voor gelijkmatige garing.

Tips via Facebook

kleine-witte-bolletjes-afbakken-in-airfryer

In de Facebook groep “Airfryer Recepten en tips en truuks” heb ik mensen naar hun ervaring gevraagd welke instelling het beste werkt voor hun airfryer voor het afbakken van broodjes. Hieronder een selectie van de tips:

  • Mieke zegt: Kijk naar de tijdsduur en graden voor de oven. Haal daar 20 graden vanaf en hou dan 2/3 van de baktijd aan. Is de oven bijvoorbeeld 200 graden en 9 min, doe dan in je airfryer 180 graden 6 minuten. Is een vuistregel en werkt altijd (bij mij).
  • Wendy zegt: Voor (bijna) alles geld, oven info: 20°C minder, helft van de tijd + 10%.
  • Leen zegt: Ik doe steeds 10 à 20 graden minder dan op de verpakking staat en 2 min minder dan er op staat, altijd prima hier.
  • Ingrid zegt: Van te voren beetje nat maken en ik draai ze 1 x om onder het bakken. Afbakbroodjes gaan sneller dan in de oven dus let daar op.
  • Patricia zegt: De grote zakken, soort van pistolets van de Jumbo op 6 min 180 graden.
  • Jan zegt: 170 graden 6 minuten. Altijd goed.
  • Monique zegt: Hangt af van je airfryer. In mijn Philips xl 6 min op 180 graden. In de XXL van opa 8 min op 180 graden.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Een airfryer is krachtiger dan je oven

Een airfryer is niet hetzelfde als een oven. Dat komt omdat het rendement in een airfryer veel hoger is. Dat betekent dat je in een airfryer met een lagere temperatuur en kortere baktijd je broodjes afbakt. Dat scheelt dus lekker veel tijd. En daarom ben ik zo’n fan om broodjes af te bakken met mijn airfryer, ik gebruik hier nauwelijks mijn airfryer nog voor.

Alleen voor grotere hoeveelheden broodjes, of lange stokbroden is het beter om je oven te gebruiken. Want een airfryer heeft in de mand natuurlijk beperkte ruimte, helemaal als je een kleinere airfryer hebt voor één of twee personen.

Bronnen:

Eetsmakelijk!

Bekijk hoe je zelf een vers brood bakt in de airfryer of bekijk hier meer airfryer recepten. Of probeer eens een tosti uit de airfryer. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven