- Review van de Philips Airfryer XL HD9260/90 Essential Collection
- Philips Airfryer XL HD9262/90
- Een totaal nieuw design
- Snelstartgids voor het snackdeksel
- Binnenpan is volledig uitneembaar
- Het frituurmandje klikt vast in de binnenpan
- In en uitschuiven van de pan is anders dan bij de vorige XL
- Luchtuitlaat blaast de lucht schuin omhoog
- Kort snoer maakt het gebruik mogelijk wat lastig
- Handige inkepingen voor het optillen
- Digitale airfryer met 7 bedieningsknoppen
- Tijd en temperatuur instellen
- Favorieten instellingen opslaan
- Geen keuzemenu’s voor standaard baktijden
- Binnen 3 minuten op 180 graden
- Hoe presteert de Philips Airfryer XL HD9260?
- Conclusie
Review van de Philips Airfryer XL HD9260/90 Essential Collection
Ik heb de Philips Airfryer XL HD9260/90 getest en gereviewd, dit is mede mogelijk gemaakt door Expert.nl. Deze Philips Airfryer XL is de vervanger van de oude Philips Avance Airfryer XL uit 2013. Wat is er allemaal nieuw, beter en misschien wel slechter? Lees het hier in mijn hele ervaring met de Airfryer XL.
Update: Bekijk de nieuwe Philips Essential Airfryer XL (2021)
Belangrijkste specificaties (bron)
- Laadvermogen: 1,2 kg
- Vermogen: 1900 watt
- Maximale temperatuur: 200 °C
- Gewicht: 6,2 kg
- Snoerlengte: 0,8 meter
- Type: HD9260/90
- Afmeting: 300 x 260 x 300 millimeter
- Jaar: 2020
Bekijk de Prijs:
Voor- en nadelen van de Philips Airfryer XL
Voordelen
- Simpele bediening > Je stelt de Airfryer XL eenvoudig in met de digitale bediening met fysieke toetsen. Dit zijn gelukkig geen tiptoetsen meer, zoals bij zijn voorganger.
- Geen fratsen > De Philips Essential Airfryer XL is een basic Philips Airfryer zonder fratsen. Is de nieuwe Smart Sensing technologie van zijn grotere broer niets voor jou? En wil je gewoon een eenvoudige airfryer van Philips? Dan is dit wat je zoekt.
- Handigheidje > Het snoer berg je makkelijk op aan de achterkant in het opbergvakje en je tilt de airfryer eenvoudig op door de inkepingen aan de onderkant van de airfryer.
Nadelen
- Minder vermogen > De airfryer heeft slechts 1900 watt aan vermogen. Dit is 200 watt minder dan zijn voorganger. Hierdoor is de airfryer minder geschikt voor het airfryen van grotere hoeveelheden.
- Kort snoer > De kabel van zo’n 80 cm vind ik te kort. Je moet geluk hebben in je keuken dat het stopcontact in de buurt is van waar je de airfryer wilt plaatsen.
- Minder Avance maar meer Essential > De nieuwe Philips Airfryer XL van 2020 is de opvolger van de oude XL uit 2013. Maar op de meeste vlakken levert de Essential in op de Avance. Namelijk door minder vermogen en een eenvoudigere binnenpan.
Wat zit er standaard in de doos?
Als je een Philips Airfryer XL Essential koopt krijg je standaard het volgende meegeleverd:
- Philips Airfryer XL (Essential Collection)
- Receptenboekje met uitleg en 3 recepten
- Handleiding
- Eventueel een accessoire. Bekijk hiervoor de HD9262/90 die geleverd wordt met een snackdeksel.
Unboxing en review van de Philips Airfryer XL HD9262/90
Philips Airfryer XL HD9262/90
Voor deze review heb ik de Philips Essential Airfryer XL met typenummer HD9262/90 getest. Deze versie wordt geleverd met spatdeksel accessoire, dit accessoire wordt door Philips ook wel het snackdeksel genoemd. Het typenummer HD9260/90 is de variant zonder dit airfryer accessoire, dit is dan ook gelijk de goedkopere variant.
Versies van deze Philips Airfryer XL
- Philips Essential Airfryer XL HD9260/90 – (zonder accessoire)
- Philips Essential Airfryer XL HD9261/90 – (met grillrekje)
- Philips Essential Airfryer XL HD9262/90 – (met spatdeksel)
- Philips Essential Airfryer XL HD9263/90 – (met bakblik)
De vernieuwde Philips ‘Essential’ Airfryer XL vervangt op termijn de Philips Avance Airfryer XL. De oude XL gaat dus uit het assortiment en mag met pensioen. Dit is dus een totaal nieuwe Airfryer XL van Philips.
Een totaal nieuw design
Wanneer je airfryer hebt uitgepakt glimt de Airfryer je tegemoet en wat direct opvalt is dat het design anders is dan dat van zijn voorganger. Het bedieningspaneel is anders en de algehele vorm ziet er anders uit.
De buitenkant van de airfryer is hoogglans zwart, maar het is iets minder zwart dan zijn voorganger lijkt het wel.
De bovenkant loopt iets schuin waardoor de airfryer een wat stoerder uiterlijk heeft gekregen. Sommige mensen vinden het een beetje op de helm van Darth Vader lijken, je weet wel de schurk van Star Wars. Net als bij de XXL is de plaat bovenop de airfryer mat afgewerkt, we hebben dus geen last meer van een groef waarin zich allerlei kruimels, vet en stof kunnen ophopen zoals bij zijn voorganger.
Aan bovenkant wordt de lucht aangezogen die binnen in de airfryer verwarmd wordt door het verwarmingselement, deze gaan we straks bekijken.
De Philips Airfryer XL heeft een digitale display met fysieke knoppen. De pan heeft een laadcapaciteit van maximaal 1,2 kilogram en de airfryer heeft 1900 watt aan vermogen. Dit is zo’n 200 watt minder dan zijn voorganger.
Ook deze airfryer is voorzien van RapidAir technologie. De bodem van de pan bevat een uniek stervormig ontwerp dat zorgt voor optimale luchtcirculatie in je airfryer. Dit betekent goede bakresultaten en 90% minder vet, volgens Philips.
De airfryer is geschikt voor maximaal 5 personen, volgens de doos. Maar ik schaal deze meer in voor het gebruik voor 3 tot 4 personen.
Snelstartgids voor het snackdeksel
We krijgen bij de Airfryer diverse boekjes. Waaronder een snelstartgids voor het meegeleverde snackdeksel. In een kooktabel staan de baktijden voor bijvoorbeeld aardappelchips, gefrituurde banaan en het roosteren van broodjes.
Er zit ook een vrij uitgebreide handleiding bij, dat is altijd prettig. Zeker als dit je eerste airfryer is. De handleiding bevat informatie over het eerste gebruik, hoe je de airfryer moet instellen, wat de knoppen allemaal betekenen, hoe je de airfryer moet schoonmaken en het bevat tabellen met baktijden voor allerlei gerechten. Top hoor.
Tot slot treffen we een dun kookboekje aan met drie recepten voor huisgemaakte Franse friet, pittige drumsticks en muffins. Het aanbod is misschien wat karig, maar met de NutriU app van Philips kun je nog veel meer airfryter recepten vinden. Verder vind je nog een tabel met algemene baktijden- en temperaturen voor allerlei veelvoorkomende etenswaren die je kunt bereiden met deze airfryer.
Bij het openen van de frituurpan treffen we nog meer papieren aan en het meegeleverde snackdeksel, want deze variant is dus met een extra airfryer accessoire. De papieren bevatten wat meer informatie over het accessoire en ook hier een kooktabel met baktijden en temperatuurinstellingen voor diverse gerechten waarvoor je de snackdeksel kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het maken van wat vettere hamburgers, zodat het niet zo spettert. Of bij het maken van cakes, om zo te voorkomen dat de bovenkant te bruin wordt naar je zin.
Binnenpan is volledig uitneembaar
De binnenpan van de airfryer is dus voorzien van de Starfish. En dit zorgt echt voor goede luchtcirculatie waardoor hetelucht zowel van boven als onder je gerecht verwarmt. Het valt mij op dat de starfish wat hoekiger oogt, de vorige versie was wat meer afgerond.
De bodem beschikt niet over een extra uitneembare laag, zoals in de Philips Airfryer XXL.
De pan voelt stevig aan en de coating ziet er degelijk uit. Ik zie nergens lastige hoekjes waar zich na verloop van tijd vuil kan ophopen, misschien alleen de schroefjes. Maar het schoonmaken van de pan zal gemakkelijk gaan.
De onderkant van de pan bevat geen uitstekende voetjes zoals dat wel was bij zijn voorganger. Ik vind dit een pluspunt, want dit zorgt voor minder krassen in je wasbak bij het schoonmaken.
Het frituurmandje klikt vast in de binnenpan
Het mandje ziet er eenvoudig uit, maar voelt wel degelijk aan. Het mandje beschikt over een netje met een coating zodat je gerecht niet snel zal aanbakken. Het gaas is niet uitneembaar, dus dit zal wat lastiger zijn met schoonmaken.
Het handvat van het frituurmandje beschikt over een drukknop. Want de nieuwe Philips Airfryer XL heeft een volledig uitneembare pan, deze beschikt dus niet meer over een rails.
Door met je duim de drukknop in te drukken, ontkoppel je het mandje van de pan.
Let dus goed op dat je deze knop alleen indrukt wanneer je dan pan hebt neergezet. De drukknop bevat geen veiligheidspal, maar de knop biedt voldoende weerstand zodat je de knop niet snel per ongeluk zal indrukken.
Als je het mandje terug in de pan plaatst klikt het mandje vanzelf vast aan de pan waardoor je beide onderdelen tegelijk kunt oppakken. Je hoeft niet bang te zijn dat het handvat losschiet, het voelt stevig aan.
In en uitschuiven van de pan is anders dan bij de vorige XL
Het in en uitschuiven van de pan in de airfryer gaat echt super soepel en licht. Het voelt heel fijn en degelijk aan. Je kunt met een hand de pan uit de airfryer halen om je frietjes even op te schudden, dat is erg prettig. Je hoeft dus geen kracht te zetten om de pan te openen. Door de antislipdoppen schuift de airfryer ook niet heen en weer bij deze handeling.
Bij het in en uitschuiven van de airfryer moet je rekening houden dat de pan niet van onderen wordt ondersteund door een rails, zoals bij zijn voorganger. Let daar dus op, zeker als je de oudere generatie gewend bent.
Het mechanisme is wel veranderd. Bij het vorige model werd de pan ondersteund door een rails en een lade. Maar dit systeem is nu alleen nog maar bestemd voor de Philips Airfryer XXL. Deze meer ‘basic’ Philips Airfryer XL moet het doen met een volledig uitneembaar systeem. Dit is niet perse slechter, maar het is wel een andere manier van bedienen.
Luchtuitlaat blaast de lucht schuin omhoog
Achterop vinden we de uitlaat die de lucht schuin omhoog blaast. Dat is handig als je stoom wilt afzuigen onder je afzuigkap. En ook treffen we een opbergvakje voor de kabel aan, zo kun je het snoer netjes wegwerken.
De lucht wordt schuin omhoog geblazen uit de luchtuitlaat. Een bijkomend voordeel hiervan vind ik dat de warme lucht dus niet direct tegen de muur wordt geblazen, niet elke muur vind dit namelijk prettig.
Kort snoer maakt het gebruik mogelijk wat lastig
Het snoer is aan de korte kant. Slechts 85 centimeter en dat vind ik echt een minpunt. Ik kan de airfryer bijvoorbeeld niet met de uitlaat richting mijn afzuigkap draaien omdat het snoer te kort is. Jammer dat Philips hiervoor gekozen heeft.
Je zal dus mogelijk met een verlengsnoer moeten werken om de airfryer op de gewenste plek in je keuken te kunnen plaatsen.
Het snoer rol je makkelijk op in het opbergvak, die overigens ruim genoeg geweest zou zijn voor een langere kabel.
Handige inkepingen voor het optillen
De zijkant van de airfryer is gelukkig uitgerust met inkepingen. Hierdoor pak je de airfryer makkelijk op van een vlakke ondergrond, zoals je aanrecht. Je hoeft dus niet de airfryer te klemmen tussen je handen, dat is wel zo veilig met het verplaatsen. Zeker ook geen onnodige luxe, want deze airfryer weegt ruim 6 kilogram.
Digitale airfryer met 7 bedieningsknoppen
Aan de voorkant treffen we het digitale display aan met 7 bedieningsknoppen. Dit zijn geen tiptoetsen, maar knoppen die je echt kunt indrukken. Dat werkt een stuk prettiger.
Het display beslaat slechts een klein vakje waarop je de tijd of de temperatuur kunt aflezen. Je kunt helaas niet de tijd en temperatuur tegelijk aflezen.
Het display laat direct de temperatuur zien in oranje digitale cijfers. De cijfers zijn wat minder helder dan bij zijn voorganger valt me op.
Tijd en temperatuur instellen
Met de knop links bovenin schakel je tussen de tijd en temperatuur. Het zijn klikbare knoppen die prettig aanvoelen. Aan de rechterkant zie je twee knoppen om de tijd of temperatuur mee in te stellen. De temperatuur stel je in per stappen van 5 graden. Dus 180, 185, 190 graden.
De maximale temperatuur is 200 graden en de minimale temperatuur 60, de Philips Airfryer XXL heeft een minimale temperatuur van 40 graden.
Het display laat dus alleen de tijd of de temperatuur zien, je ziet het dus nooit tegelijk. Zoals je kunt zien is het vakje van het display erg klein. Het is dus niet zo dat het gehele bedieningsvlak een display is die informatie toont.
De tijd stel je ook in met de twee knoppen aan de rechterkant. Elke stap is 1 minuut erbij of eraf. Door de knop langer ingedrukt te houden zal de instelling met stappen van 10 minuten gewijzigd worden. Maar het duurt wel even voordat de airfryer deze versnelling inzet.
Favorieten instellingen opslaan
Links onderin treffen we twee favorieten knoppen aan. Hiermee kun je jouw favoriete baktijd en temperatuur opslaan. Dus stel je hebt een vast instelling voor friet, dan kun je deze met een van de favorietenknoppen opslaan.
Je stelt een instelling in door op een van de favorietenknoppen te drukken. Je stelt dan bijvoorbeeld in 160 graden en 60 minuten. Druk dan nogmaals op dezelfde favorietenknop om je instelling te bevestigen en op te slaan. Handig toch.
Geen keuzemenu’s voor standaard baktijden
Deze airfryer is dus niet uitgerust met een keuzemenu met allerlei voorgeprogrammeerde instellingen. Ik vind deze favorietenknoppen meer toegevoegde waarde hebben.
In het midden vinden we de start / pauze knop. Hiermee start je dus de airfryer, maar je kunt dus ook het proces even pauzeren.
Ik vind overigens dat de pauzeknop soms wat traag reageert. Bij het indrukken slaat de airfryer pas na een of twee seconden af. Dat zal na verloop van tijd wel wennen. Bij het openen van de pan slaat de airfryer overigens automatisch af en wordt je baktijd gepauzeerd.
Binnen 3 minuten op 180 graden
Binnen 3 minuten zit de Philips Airfryer op de 180 graden, dat is vrij snel. Door het grote verwarmingselement in combinatie met 1900 watt zal de airfryer de warmte vrij goed constant kunnen houden tijdens het airfryen.
Met een piepsignaal laat de airfryer weten dat deze op temperatuur is. Dit signaal gaat pas uit wanneer je bijvoorbeeld de baktijd gaat instellen.
De airfryer wordt niet echt heet vanbuiten. Je kunt de machine dus zonder je handen te branden oppakken om te verplaatsen. Maar let natuurlijk wel op bij de luchtuitlaat.
Hoe presteert de Philips Airfryer XL HD9260?
Ik heb verschillende gerechten getest in deze airfryer.
Aardappels met vegetarisch vlees
Als eerste test heb ik gebakken aardappels gemaakt met twee vleesvervangers. Ik vind airfryers sowieso echt perfect voor gebakken aardappels en voor gepaneerd vlees, kip of deze vegetarisch vlees.
Zoals je ziet, twee krokante, goudbruine vegetarische schnitzels. En mooie krokant en luchtig gebakken aardappeltjes, die niet vet zijn. Alles is mooi gegaard en belangrijk, niet aangebrand. Je hoort ook hoe krokant de aardappeltjes geworden zijn, het is dus geen slappe hap geworden.
Nog meer gerechtjes
Ik heb in mijn test ook kipburgers gemaakt met röstirondjes. Gebakken aardappeltjes, een Grieks gerecht met pitabroodjes, ik heb broodjes afgebakken, broodje kipburger gemaakt, kabeljouw kibbeling krokant opgebakken, een portie verse kipnuggets, knakworstjes opgewarmd, op zondag lekkere croissantjes, en natuurlijk patat met een frikandel.
Het eten komt er allemaal perfect gebakken uit, dus mijn eerste indruk betreffende de bakprestaties is goed!
Schoonmaken is vrij eenvoudig
Schoonmaken is vrij eenvoudig. Even wat afwasmiddel in de pan met wat warm water. Laat dit weken terwijl jij lekker gaat eten. Bij het afruimen haal je er even een afwasborstel of spons erlangs en klaar is kees. De onderdelen zijn afwasmachine bestendig, maar ik maak het liever met de hand schoon. Dat scheelt ook weer ruimte in mijn vaatwasser.
Helaas is het netje niet uitneembaar uit het mandje, want bij sommige gerechten kan het netjes nog wel eens vies worden door aangekoekte etensresten. Bijvoorbeeld na het airfryen van kip of een gerecht met gesmolten kaas.
Conclusie
Mijn indruk van de Philips Essential Airfyer XL is goed. Het is een degelijke en gebruiksvriendelijke airfryer die zich gemakkelijk laat instellen.
Deze essential airfryer is een vereenvoudigde Philips Airfryer zonder al te veel toeters en bellen. Vandaar dat de naam Avance heeft plaats gemaakt voor Essential. Het biedt dus eigenlijk het essentiële en dat is voor de meeste mensen meer dan genoeg.
Jammer vind ik dat de airfryer zo’n kort snoer heeft, dat vind ik echt een misser. Ook is het jammer dat het frituurmandje geen uitneembaar gaas heeft, dit maakt minder makkelijk schoon
Het is top dat de airfryer verder beschikt over kleine handigheidjes, zoals de inkepingen om de airfryer makkelijk op te pakken en het opbergvakje voor het snoer. En daarnaast ziet de airfryer er fraai uit, hij zal zeker niet misstaan in je keuken.
Heb je vragen over deze Philips Essential Airfryer XL laat het weten hieronder in de reacties. Ik wil Expert.nl bedanken voor het beschikbaar stellen van deze airfryer.
Update: Bekijk de nieuwe Philips Essential Airfryer XL (2021)
Welke aanvullende onderdelen kan ik in deze Airfryer gebruiken, met name grillplaat en springvorm?
Beste Cor. Er is een variant met een snackdeksel, zoals ik getest heb. En een variant inclusief bakvorm.
Mijn avance was kapot, nu dus de essential. En ondanks dat bv Amazon aangeeft dat de avance vaak samen gekocht wordt met de grillpan of de vlakke pan, kan ik je zeggen dat die allebei niet meer passen (handvat anders) in de nieuwe essential. Zit ik dan met m’n XL accessoires die ik in de avance gebruikte. Lekkere dan.
Hi Lars, dat is vervelend. Maar had je met deze kennis anders een Avance gekocht? Want dit model wordt namelijk niet meer geproduceerd.
Wat is het verschil tussen airflyer HD 9260 en HD 9263
Goede vraag Ad, de HD9263/90 wordt met bakaccessoire geleverd.
hoe kom ik aan een nieuw handvat voor de airfryer hd9263/90
Hi Ger, je kan op Philips.nl zoeken en anders op deze site: https://www.fiyo.nl/philips-airfryer
Allereerst bedankt voor het verzamelen en delen van deze overzichtelijke informatie, dat zie je niet vaak.
Ik ben inmiddels toe aan mijn 5e XL Airfryer, omdat ik hem vrijwel dagelijks gebruik voor van alles (zelfs eieren koken) . Het probleem is alleen dat ik hem op den duur niet meer schoon kan krijgen, vooral nadat er toch een aanbaksel per ongeluk meegebakken wordt. Alles wordt dan een soort lijm die je niet meer kan verwijderen. Met van alles lopen weken en ook de HG-Dasty, baking soda etc. geprobeerd, maar niets krijgt hem echt schoon. Ze gaan nu naar de kringloop als ik het opgeef.
Ik heb nu voor het eerst de nieuwe XL en zag dat de randjes en het mandje aanzienlijk zijn verbeterd. Blijft de vraag: eenmaal aangebakken, hoe krijg je dit weer schoon?
Hi Ludwig, dank voor je reactie. Het mandje van de nieuwe XL maakt inderdaad makkelijker schoon. Mijn advies is om je airfryer na elk gebruik te reinigen met wat warm water en afwasmiddel. Echt, als je dat doet dan blijft je mandje gewoon netjes.
Waarom brengt Philips bijna alleen XXL airfryers?
Ik zou graag een niet al te grote airfryer met de modernste technieken hebben, maar er bestaat alleen een essential.
Onze huidige -oude- Philips laat zich moeilijk schoonmaken, waar het om de bodem onder het netje gaat.
Heeft de Essential daar een anti aanbaklaag?
Hi Joost, elke Philips Airfryer heeft een anti aanbaklaag. Zou je liever de Philips Airfryer Essential L willen? Dit is een compacte airfryer. Het klopt dat de Essential modellen wat minder geavanceerd zijn. Maar voor frietjes, snacks, vlees, vis en broodjes zijn het prima airfryers.
ik heb een XL airfryer, die ik na gebruik altijd schoon maak. Ondanks dat wordt het steeds moeilijker om hem goed schoon te houden, maar dat terzijde. Als ik tegenwoordig mij airfryer gebruik dan staat de hele keuken in blauwe stinkende rook, mijn ingestelde tijd loopt uit het niets op naar 99 min en mijn ingestelde temperatuur veranderd uit zich zelf. Wordt het tijd voor een nieuwe? Of kan ik hier zelf iets aan doen?
Klinkt als tijd voor een nieuwe, Janine. Check deze pagina ook met schoonmaak tips: https://www.frituurgezond.nl/advies/airfryer-schoonmaken/