Zoek je een airfryer zonder kunststof teflon antiaanbaklaag? Dan zoek je een airfryer met een keramische pan, dat is veiliger voor je gezondheid. Op deze pagina lees je meer over keramische airfryers zonder PTFE.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Een airfryer zonder teflon laagje heeft een keramische binnenkant. Keramiek is een natuurlijke en gladde anti-aanbaklaag zonder de teflon.
Wat is een keramische pan?
Een pan met een keramische antiaanbaklaag heeft een natuurlijk laag en is dus vrij van schadelijke chemische stoffen zoals PFAS (Poly- en PerFluor Alkyl Stoffen) of PTFE of PFOA. Met andere woorden, een keramische pan staat meer garant voor veilig en gezond koken.
Leestip: Is een airfryer gezond?
Een airfryer met keramische pan heeft dus een sterke en natuurlijk antiaanbaklaag gemaakt van natuurlijk keramiek. Goede kwaliteit keramische pannen zijn bestand tegen temperaturen van wel 400 tot 450 graden Celsius.
Een keramische antiaanbaklaag wordt ook wel thermolon genoemd.
Naast dat een keramische laag 100% natuurlijk is, kent deze antiaanbaklaag meerdere positieve eigenschappen.
- De keramische laag is erg glad, je hebt minder olie of boter nodig om in te bakken.
- Een lichte beschadiging in de coating is geen probleem bij een keramische pan.
- Eten blijft niet plakken, dus het werkt hetzelfde als een teflonlaag.
- Het is makkelijk in onderhoud en eenvoudig om schoon te maken.
- Het materiaal houdt warmte langer vast.
Nadelen van een keramische antiaanbaklaag
- Vergt gewenning, het is een andere manier van koken.
- Frietjes zullen van binnen eerder gaar zijn dan dat ze krokant worden.
- Een keramische laag kan minder goed tegen extreem hoge temperaturen.
- Een keramische pan duurt langer om af te koelen.
- Keramische pannen zijn zwaarder dan teflon pannen.
- Er zijn veel kwaliteitsverschillen in keramische pannen.
Wat is een teflon pan?
Sinds de uitvinding van teflon in de jaren 40 van de vorige eeuw, is het laagje niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar voordat het materiaal als antiaanbaklaag fungeerde, werd teflon eerst gebruik in de bemande ruimtevaart als hitteschild en als coating van ruimtepakken.
Het teflonlaagje is in 1959 in Amerika officieel goedgekeurd voor toepassing in voedselbereidingsapparatuur. Het materiaal is een gepolymeriseerd polytetrafluoretheen (PTFE), een thermoplast. Dit is een chemisch verbinding met een aantal bijzondere eigenschappen.
- Teflon is een van de gladste materialen.
- Het is goedkoop om te produceren.
- Het materiaal verandert niet van eigenschap bij verhitting.
- Volgens uitvinder DuPont is teflon bestand tegen temperaturen tot 260 graden Celsius.
- Het is geschikt voor de bereiding van vrijwel alle soorten voedsel.
- Bij normaal gebruik kunnen teflon gecoate pannen jaren meegaan.
Nadelen van teflon of PTFE
Veel mensen denken negatief over teflon. Het materiaal zou schadelijk zijn voor de gezondheid en slecht zijn voor het milieu. De stof PFOA (perfluoroctaanzuur) is hiervan de boosdoener, een door mensen ontwikkelde chemische stof, die van nature niet in het milieu voorkomt. PFOA is de grondstof van antibaanbaklagen, waaronder teflon. De stof heeft als functie om de Teflon-laag aan de pan te hechten.
Sinds 2013 staat PFOA op de Europese Kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen. Sinds 2017 is daarom door de EU besloten om het gebruik en het in de handel brengen van PFOA te beperken. Negatieve eigenschappen van PFOA zijn dat het ophoopt in je lichaam en in het milieu niet wordt afgebroken. PFOA is getest op proefdieren en de stof blijkt kankerverwekkend te zijn en waarschijnlijk dus ook voor mensen.
PFOA is dus een stof die zeer slecht afbreekbaar is waardoor de stof kan opstapelen in het lichaam en in het milieu. Niet verwonderlijk dus dat mensen liever een pan gebruiken zonder deze chemische laag en dus liever kiezen voor een natuurlijke antiaanbaklaag.
Sinds 2015 geen PFOA meer
Op de website van de Consumentenbond is te lezen dat fabrikanten rond 2015 begonnen zijn met het uitbannen van het schadelijke PFOA in consumentenproducten, waaronder pannen en tosti-ijzers. Het is dus aannemelijk dat er vandaag de dag geen consumentenproducten verkocht worden die PFOA bevatten in de teflon antiaanbaklaag. De stof PTFE wordt doorgaans nog wel gebruikt.
PFOA mag sinds 2015 niet meer gebruikt worden voor consumentenproducten.
Is een teflon antiaanbaklaag slecht voor je gezondheid?
Bij normaal gebruik is een teflon antiaanbaklaag niet slecht voor je gezondheid. Want er komen geen deeltjes in je eten terecht als de antiaanbaklaag helemaal gaaf en heel is. De anti-aanbaklaag zelf is wel ongezond. Dus pas als de laag beschadigd is, kunnen er risico’s voor je gezondheid ontstaan.
Let er wel op dat de antiaanbaklaag van een goede kwaliteit moet zijn. Het beste maak je dus gebruik van pannen die geproduceerd zijn in de Europese Unie, zo ben je er vrijwel zeker van dat de pan geen PFOA bevat in de antiaanbaklaag.
Zorg er dus voor dat je bij de aanschaf van een airfryer of airfryer accessoires erop let dat je producten koopt van een betrouwbaar merk en van een betrouwbare verkoper. Vandaag de dag worden er op internet veel aangeboden producten aangeboden vanuit China of andere landen. En deze landen houden niet allemaal even goed rekening met de wetgeving van de Europese Unie. De kans is dus groot dat dit soort ‘Ali Express’ producten wel een antiaanbaklaag bevatten van een mindere kwaliteit en dus ongezond zijn om te gebruiken in jouw airfryer.
Mijn advies is dus om een een airfryer te kopen van een bekend merk en alleen accessoires te gebruiken van hoge kwaliteit, om er zo zeker van te zijn voor jezelf dat je niet bloodgesteld wordt aan een slechte kwaliteit teflon laag.
Wat doen als antiaanbaklaag loslaat in je airfryer?
Is de antiaanbaklaag van je airfryer beschadigd? Dan moet je beoordelen hoe ernstig deze beschadiging is. Een kleine kras langs de zijkant of een beschadiging aan de rand, dat kan natuurlijk gebeuren. Het is kritischer als de bodem van de pan of het frituurmandje beschadigd is en de antiaanbaklaag begint af te bladderen. Deze deeltjes kunnen in je gerecht komen en dus in je lichaam bij het consumeren van je gerecht. Het is daarom niet aan te raden om een beschadigde pan te gebruiken in je airfryer, maar je moet zelf beoordelen hoe ernstig de beschadiging is.
Houd je antiaanbaklaag in goede conditie door geen scherp keukengerei te gebruiken n de pan en was de onderdelen het liefst met de hand af.
Voorkom beschadigingen aan je airfryer door geen gebruik te maken van scherpe voorwerpen. Let er dus op dat je geen vorken, messen, metalen spatels of andere scherpe onderdelen gebruikt in je airfryer. Let ook op airfryer accessoires met scherpen randjes of hengsels die uitsteken, want ook deze kunnen de antiaanbaklaag in je airfryer beschadigen. Het is beter om gebruik te maken van officiële airfryer accessoires en voor beschermend keukengerei, zoals kunststof of siliconen spatels.
Meer informatie over teflon
- Op de website van GroenteGroente.nl kun je een uitgebreid artikel vinden over teflon en keramische antiaanbaklagen.
- Op de website van Kitchenenmore.nl kun je meer lezen over PFOA.
- Op de website van Linda.nl kun je een artikel lezen over de schadelijkheid van anti-aanbakpannen.
- Op de website van Pannenexpert.nl lees je meer over de verschillen tussen teflon en keramische antiaanbaklagen.
- Zorgen hoogleraar milieuchemie over PFAS: “Heel veel mensen hebben al te veel in hun bloed”.
Disclaimer
Let op: Deze pagina bevat geen gezondheidsadvies. Ik heb onderzoek gedaan naar de verschillen tussen een teflon antiaanbaklaag en een keramische antiaanbaklaag om mijn bezoekers te informeren. Daarbij heb ik zo goed als mogelijk dit artikel geschreven en onderbouwd met betrouwbare bronnen.