Waar moet je opletten als je je Airfryer ergens op gaat zetten? Met andere woorden, waar kun je je Airfryer wel of niet op plaatsen en is jouw aanrecht geschikt?
Een Airfryer is een apparaat die warm wordt aan de buitenkant. Het verschilt echter wel per merk en type airfryer hoe warm de machine wordt.
Alle airfryers hebben aan de achterkant een rooster die warme lucht naar buiten stoot maar sommige airfryers hebben ook aan de onderkant of zijkanten roostertjes waar warme lucht naar buiten geblazen wordt. Het wil ook nog wel eens zijn dat er warme lucht langs kiertjes van de pan naar buiten kan ontsnappen. Het kan dus zijn dat jouw Airfryer warme lucht rechtstreeks op de ondergrond blaast. Daarom is het verstandig om te weten of jouw ondergrond bestendig is tegen deze warmte.
Philips geeft het volgende advies: Plaats het apparaat op een stabiele, horizontale, vlakke en hittebestendige ondergrond. Zorg ervoor dat de lade volledig kan worden geopend.
Is jouw aanrechtblad hittebestendig?
Een aanrechtblad van laminaat is bijvoorbeeld niet hittebestendig. Dat betekent dat het aanrechtblad niet geschikt is voor warme of hete pannen ovenschalen of airfryers. Andere materialen zijn we wel geschikt en dus hittebestendig. Maar het is geheel jouw eigen verantwoordelijkheid om te beoordelen of de ondergrond, zoals je aanrechtblad, hittebestendig is.
Ik heb zelf een aanrechtblad van composiet. Dit is een hittebestendig materiaal. Dat wil zeggen dat ik er eventjes een hete pan op zou kunnen zetten. Maar het is niet geschikt om langdurig aan hitte te worden blootgesteld. Daarom kies ik er altijd voor om mijn Airfryer op een snijplank te zetten of op een onderzetter voor de zekerheid. Zo ben ik er zeker van dat mijn aanrechtblad niet beschadigd raakt door mijn Airfryer.
Test het uit hoe warm je airfryer wordt
Ik test verschillende soorten airfryers en de ene Airfryer wordt wat warmer aan de onderzijde dan de ander. Dat betekent dat ik sommige airfryers ook zonder bescherming op een aanrecht zet. Wat ik jou adviseer is om jouw Airfryer eerst op een snijplank te zetten en deze langdurig te gebruiken. Daarmee bedoel ik dat je de airfryer bijvoorbeeld 30 minuten op 180 graden hebt gezet. Zet je Airfryer vervolgens even ergens anders neer en voel met je handen hoe warm de snijplank geworden is. Zo heb je een beetje het idee hoe heet de ondergrond wordt en kun je zelf wel beoordelen of je de airfryer op je aanrecht durft te zetten wel of niet.
Goede voorbereiding is het halve werk
Waar je ook aan moet denken is waar je het hete frituurmandje of de hete pan neer gaat zetten als jouw gerecht klaar is. Heb je ruimte ergens op je aanrecht om de hete pan kwijt te kunnen of heb je al een onderzetter of een snijplank klaarliggen waar je frituurmandje kunt neerzetten? Ik zorg zelf dat ik altijd een snijplank of een onderzetter in de buurt hebt, maar je kunt natuurlijk ook je je mandje of de pan op je fornuis zetten.
Antislipvoetjes voorkomen krassen
Naast dat je moet letten op de warmte die de airfryer uitstoot aan de onderzijde wil je natuurlijk ook voorkomen dat je ondergrond eventueel beschadigd geraakt door krasjes. De meeste airfryers hebben aan de onderkant antislipvoetjes, dit zijn rubberen voetjes die er voor zorgen dat de airfryer stroef op je aanrecht staat. Het zorgt er ook voor dat de onderkant van de airfryer niet rechtstreeks contact maakt met je werkblad.
Het grootste voordeel van de antislipvoetjes vind ik zelf dat de airfryer goed blijft staan als je het gerecht tussentijds even opschudt. Je beweegt dan de pan met het mandje snel heen en weer en dan is het prettig als de airfryer gewoon strak blijft staan. Alhoewel ik wel vaak met mijn andere hand de friteuse tegenhoudt om eventuele verschuiving te voorkomen. Als de airfryer geen antislipvoetjes zou hebben zou het betekenen dat de machine heen en weer schuift op het aanrecht, wat dus mogelijk krassen kan veroorzaken. Bekijk en controleer daarom goed de onderkant van jouw airfryer of deze antislipvoetjes heeft.
Moet de airfryer onder de afzuigkap staan?
Een andere vraag die ik regelmatig hoor en lees is of je de airfryer altijd bij de afzuigkap neer moet zetten. En of de afzuigkap nadelige invloed heeft op het gebruik en de prestaties van jouw heteluchtfriteuse. Ik heb zelf mijn Airfryer altijd naast mijn fornuis staan mede omdat daar ook een stopcontact in de buurt zit. Maar ik vind het prettig om gelijk eventuele damp en luchtjes af te kunnen zuigen met mijn afzuigkap. Als je bijvoorbeeld groenten bereid in jouw Airfryer dan komt er er hete lucht in de vorm van damp uit het uitlaat rooster van de machine. En het is dan fijn om dit direct af te zuigen.
Ik heb overigens mijn Airfryer niet direct onder de afzuigkap staan dus de friteuse staat niet op een pit op mijn gasfornuis, maar de airfryer staat naast het fornuis en dan draai ik de airfryer zo zodat het uitlaatrooster wijst richting de afzuigkap. Het gebruik van een afzuigkap heeft geen nadelige invloed op de prestaties van jouw machine. Maar het zorgt er wel voor dat eventuele rook, condensvocht of vieze luchtjes gewoon afgezogen worden zodat je er geen last van hebt. Het is gewoon een extra voorzorgsmaatregel.
Conclusie
Dus kort samengevat, een hetelucht friteuse wordt warm aan de buitenkant en het kan dus ook de onderkant zijn. Let er dus goed op of je aanrechtblad hittebestendig is en of het blad wat warmte kan verdragen. Twijfel je? Ga dan voor zekerheid en zet jouw Airfryer altijd op een snijplank. Dit kan bijvoorbeeld een kunststof snijplank zijn of een houten snijplank of een andere onderzetter dat maakt niet zo heel veel uit. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat de Airfryer zeer heet wordt aan de onderkant, want dat komt bij geen enkele Airfryer voor. Maar het is wel even verstandig om te ervaren hoe warm jouw Airfryer wordt, want het verschilt namelijk per merk en model.
Wil je graag een airfryer kopen?
Heb je advies nodig over welke airfryer het beste aansluit bij jouw wensen? Bekijk dan hier mijn pagina met de beste airfryers. Je leest hier ook meer informatie over waar je op kunt letten bij het maken van de juiste keuze voor een airfryer.
Kan ik de airfryer in een inbouwkast waar al ons elektrisch apparatuur staat zetten en laten staan ivm damp die van bovenaf eruit komt .
Ondergrond is v steen en de deuren blijven open staan als ik bezig ben . Het gaat om de planken die daarboven staan ( zit wel 20 cm tussen )
Hi Lilian, ik snap je idee. Maar ik zou het afraden. Je airfryer kan bij bepaalde gerechten erg dampen/stomen en soms ook gaan roken. Dan heb je ‘m liever bij je afzuigkap staan namelijk.
Kan ik de airfryer I een buitenkeuken plaatsen, wel onder een veranda?
Jahoor dat kan, maar ik zou de airfryer wel droog zetten en met slecht weer toch maar binnenhalen.
Hoi mag je in een airfryer aluminium folie gebruiken?
Ik zou het zoveel mogelijk afraden. Maar als je het wilt gebruiken, zorg dan dat er een ‘zwaar’ gerecht op ligt. Dus dat het niet kan rond wapperen in je airfryer.
Na het gebruikt van frituurvet stinkt mijn huis redelijk naar frituur. De pan staat onder een afzuigkap maar als nog blijft er een geur hangen en zet ik vaak de ramen open.
Omdat een airfryer geen frituurvet heeft, zal mijn huis ook minder stinken naar frituur? Of is dit ongeveer hetzelfde?
Je airfryer zal sowieso niet stinken naar frituurvet. Wel zal je airfryer ruiken naar het soort eten dat je bereidt. Net als dat je in een pan op het fornuis zou doen, het is dus niet geurloos.
Kan ik mijn airfryer op een anti slip matje plaatsen?
Ja hoor, dat kan prima.
Kan ik mijn nieuwe airfryer Philips HD9270/70 op de inductiekookplaat zetten? Net naast de interne geïntegreerde afzuiging.
Ik denk het wel, maar let er wel op dat je kookplaat niet aan staat of aan heeft gestaan. Dus ik adviseer eigenlijk om ‘m eerder naast je fornuis te zetten.
Kan ik mijn airfryer boven op de koelkast zetten?
Het is geen probleem als de airfryer rondom maar niet geblokkeerd wordt ivm de luchtroosters.