Airfryer gebruiken voor opwarmen maaltijden en restjes
Kun je jouw airfryer gebruiken om een kant-en-klare maaltijd mee op te warmen? En hoe zit dat met restjes van de vorige dag? Kun je dat allemaal met je airfryer opwarmen en maakt dit je magnetron overbodig?
Tip: De ultieme airfryer om eten in op te warmen is de Philips Airfryer Combi XXL. Dankzij de lagere airflow kun je eten rustig aan opwarmen.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Snelle antwoord: Ja, een airfryer kun je gebruiken om maaltijden of restjes mee op te warmen. Dit kunnen restjes zijn, maar ook kant-en-klaar maaltijden voor in de oven. Hieronder een lijstje met mijn belangrijkste tips en opmerkingen:
- Kies voor een gematigde temperatuur van ongeveer 150 graden.
- Gebruik een spatdeksel om je gerecht mee af te dekken voor gelijkmatige garing en minder uitdroging.
- Plaats je gerecht (als dit een maaltijd is) in een bakblik accessoire die geschikt is voor airfryers.
- Voor het opwarmen van stamppot of groenteconserven, zoals ingeblikte spinazie of sperziebonen uit een pot is een airfryer minder geschikt.
- Een airfryer kan je gerecht uitdrogen, daarom hangt het resultaat echt af van het type eten dat je wilt opwarmen.
Wat voor eten wil je opwarmen?
Kun je eten opwarmen met je hetelucht friteuse? Bijvoorbeeld een kant-en-klaar maaltijd, of eten wat over is van een vorige maaltijd? Ja, maar het ligt eraan wat voor maaltijd het is. Een kant-en-klaar lasagne, gehaktballen van de slager, of een ovenschaaltje met een kipgerecht kun je prima in je airfryer opwarmen.
Maar een stamppot of een maaltijd met spinazie, rode kool, doperwtjes, sperziebonen en aardappelen van de avond ervoor, daar moet je wel even mee opletten. Een airfryer droogt je gerecht namelijk best snel uit, en dat is natuurlijk niet zo lekker in sommige gevallen.
Ik heb een zuurkoolstamppot opgewarmd in een airfryer. Maar ik vond dat de stamppot te droog werd.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
In dit artikel vertel ik je mijn ervaring met het opwarmen van eten in je airfryer. Ik test sinds 2015 allerlei airfryers en ik heb eigenlijk elke dag een airfryer (van verschillende merken) op mijn aanrecht staan om te helpen bij het avondeten.
Accessoire aanraders
Welke airfryer accessoires heb je nodig om het opwarmen van je eten tot een succes te maken? Hieronder mijn accessoire aanbevelingen:
- Bakblik: Standaard heeft een airfryer een mandje een geperforeerde bodem. Dit is niet ideaal om maaltijden mee op te warmen. Daarom is een bakblik accessoire een aanrader. Dit accessoire heeft een dichte bodem en wordt rondom warm, zodat je gerecht gelijkmatig wordt gegaard. Kies een accessoire die niet te groot is voor je airfryer, want anders blokkeer je de hete lucht circulatie te veel. Bekijk hier het bakaccessoire voor de Philips Airfryer.
- Ovenschaaltjes: Heb je geen bakblik in huis? Dan kun je een ovenschaaltje gebruiken, bijvoorbeeld van glas of aardewerk. Het nadeel is wel dat het langer duurt voordat deze materialen warm worden. Ze geven dan ook de warmte anders af aan je gerecht dan bij een standaard airfryer bakvorm accessoire. Daarnaast is een ovenschaaltje lastiger om uit de airfryermand te halen, zeker wanneer deze heet is. Ik raad je dus altijd aan om een airfryer bakblik te gebruiken. Bekijk hier universele airfryer accessoires.
- Spatdeksel: Een spatdeksel plaats je over je gerecht heen die je wilt opwarmen. Het deksel beschermt je gerecht tegen de hitte van het grillelement dat boven je gerecht hangt. Zo voorkom je dat je gerecht uitdroogt of mogelijk aankoekt of verbrandt.
- Keukenthermometer: Hoe weet je wanneer je kant-en-klaar maaltijd warm is? Of hoe weet je wanneer je ovenschotel klaar is om op te dienen? Hiervoor wil je de temperatuur weten in de kern van je gerecht. Dat doe je met een keukenthermometer. Deze thermometer heeft een pen die je in je maaltijd steekt, zo kun je de kerntemperatuur meten van je gerecht. Bekijk keukenthermometers bij Bol.com.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Een airfryer is geen magnetron
Veel mensen vergelijken een airfryer met een oven. Want ja, het net als bij een oven werkt een airfryer met een ventilator, een grillelement en hetelucht. Maar ik weet uit ervaring dat deze apparaten wel op elkaar lijken, maar totaal anders werken.
Het rendement uit een airfryer, en dan vooral van een krachtige airfryer, is veel hoger dan bij een hetelucht oven. Maar hoe zit dat met een magnetron? Lijken deze wel op elkaar?
Nee, je moet een airfryer niet vergelijken met een magnetron. Een airfryer verwarmt je eten van buitenaf door lucht te verwarmen via een verwarmelement. Dit element hangt direct boven je eten en je gerecht wordt bij de meeste airfryers dus alleen van bovenaf verwarmd. In vergelijking met een magnetron dat je maaltijd van binnenuit je gerecht verwarmd.
De buitenkant van je gerecht wordt in een airfryer eerder warm wordt dan de binnenzijde. Omdat een airfryer vocht afvoert als damp via de luchtuitlaat, betekent dit dat je gerecht aan de buitenkant uit kan drogen. Daarom worden bijvoorbeeld frietjes of gebakken aardappeltjes mooi krokant.
Stel je airfryer niet te warm in
Wil je dus een kant-en-klaar maaltijd opwarmen in je airfryer? Dan is het belangrijk om je airfryer niet te warm in te stellen. Stel je gaat een groenten maaltijd opwarmen, dan zou ik niet je airfryer instellen op 180 graden. Want door deze hoge temperatuur zal de bovenkant van je gerecht uitdrogen en mogelijk zelfs verbranden. Ik zou eerder kiezen voor een lagere temperatuur van niet meer dan 150 graden.
Je kan dus beter geleidelijk aan je gerecht opwarmen in je airfryer op een lagere temperatuur, in plaats van even snel je maaltijd opwarmen op 180 graden. Want dan krijg je geen lekker resultaat.
Om te voorkomen dat de bovenzijde van je gerecht uitdroogt en mogelijk zelfs verbrand is het aan te raden om je gerecht aan de bovenzijde af te dekken. Dit kun je doen met een accessoire, zoals een spatdekseltje. Het gebruik van aluminiumfolie raad ik in de meeste gevallen af, omdat dit risicovol is om te gebruiken in je airfryer.
Maar je kunt je gerecht ook op een ‘natuurlijke’ manier afdekken met vis of vlees. Je maakt dan eigenlijk een deksel van je vlees of vis door deze bovenop je maaltijd te leggen. Zo voorkom je dat je gerecht dat onder het vlees ligt uit kan drogen. Je gerecht wordt als het ware gestoomd, omdat het vocht niet zo snel kan ontsnappen.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Voor het beste resultaat leg je de maaltijd in een bakblik accessoire in je airfryer. Ik adviseer om een officieel of universeel bakaccessoire te gebruiken, dus geen glazen of stenen ovenschaal. Een bakaccessoire wordt snel warm en geeft rondom je gerecht de warmte af.
En het voorkomt dat sappen uit je gerecht kunne druppen, omdat je gerecht natuurlijk niet op het netje ligt in het frituurmandje. Het vocht uit je gerecht blijft dus zoveel mogelijk behouden.
Eten opwarmen: Mijn aanraders en afraders
Aanraders :)
Pizzapunten: Heb je pizza over van de lokale pizzeria of gewoon van Dr Oetker? Nou, dan moet je echt je airfryer gebruiken. Het opwarmen van pizza is echt geweldig en smaakt net zo goed als toen de pizza vers was. Leg je pizzapunten in je airfryermandje en zorg dat de punten niet over elkaar heen liggen. Zet je hetelucht friteuse op zo’n 160 graden voor 5 tot 10 minuten. Controleer tijdens het airfryen af en toe je pizza en stel zo nodig de temperatuur bij. Ik beloof je, het wordt super lekker!
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Quiche: Een hartige taart die over is na een verjaardag of van een feestje? Deze kun je perfect opwarmen in je airfryer. Leg de puntjes in het bakblik accessoire en verwarm de quiche op een gematigde temperatuur op. Ik adviseer zo’n 140 tot 150 graden.
Diepvriesmaaltijden: In de diepvries heb je veel keus aan kant-en-klare diepvriesmaaltijden, bijvoorbeeld van de merken Iglo of Aviko. Deze maaltijden kun je prima opwarmen met je airfryer. Je kan hiervoor een bakblik accessoire gebruiken, maar de meeste maaltijden zijn ook goed te bereiden in het standaard mandje.
Oud brood: Als je een pistolletje, kaiserbroodje of stokbrood de volgende dag wil eten, dan moet je flink kauwen. Want het brood is keihard, je kan er wel een raam mee ingooien. Wil je dat het brood weer vers wordt? Houd het brood dan even onder de kraan zodat de buitenzijde wat vochtiger wordt. Leg daarna het brood in je airfryer en verwarm je broodjes op een temperatuur van ongeveer 140 graden. Na een paar minuutjes roosteren heb je weer heerlijk krokant brood met een zachte binnenkant.
Lasagne: Een lasagne, mousaka of een ander soortgelijk oven gerecht kun je natuurlijk ook prima opwarmen in je airfryer. Ik raad je aan om je gerecht ruim van te voren uit de koelkast te halen, voordat je de maaltijd opnieuw gaat opwarmen. Daarnaast adviseer ik om je ovengerecht over te plaatsen in een airfryer bakaccessoire. Warm je lasagne (of soortgelijke gerecht) op in de airfryer op een temperatuur van 150 graden. Afhankelijk van de hoeveelheid kan het opwarmen best even duren. Gebruik een temperatuurmeter om de kerntemperatuur van je gerecht te meten. Als het gerecht rond de 100 graden is, dan kan het opgediend worden.
Pasta of rijst: Spaghetti, nasi, bami of macaroni over? En wil je dit opwarmen in je airfryer? Dat kan, schep je maaltijd over in het bakblik en warm het op 150 graden op in je airfryer. Roer het wel af en toe door en let op dat je rijst of pasta niet uitdroogt of verbrand. Je kan je bakblik afdekken met een spatdekseltje. Na ongeveer 10 tot 15 minuten moet je gerechtje wel op temperatuur zijn. Even proeven met een vorkje, dat is de beste methode om te controleren of het gerecht warm genoeg is naar je zin. Tip: bekijk Nasi Goreng airfryer recept.
Traybake: Een traybake is een eenpansgerecht voor in je airfryer. Hiervoor kun je het standaard airfryermandje gebruiken en je kan het bakblik gebruiken. Het is super makkelijk, leuk en gezond om een traybake recept te maken in je airfryer. Ik heb een hele pagina gemaakt met airfryer traybake recepten en met uitleg over hoe je de beste eenpansgerechten kunt maken in je airfryer.
Oliebollen: Je eet oliebollen waarschijnlijk alleen rond de jaarwisseling. En iedereen houdt oliebollen over na oud en nieuw. Wat moet je met die oude harde oliebollen? Gooi ze niet weg en leg ze ook (nog niet) buiten voor de vogeltjes. In de magnetron ermee dan maar? Nee, niet doen! Daar worden het zompige deegballen van. Leg ze gewoon in je airfryer, stel ‘m in op 150 graden voor zo’n 6 minuten. Het resultaat zijn krokant, luchtige oliebollen alsof ze net uit het vet komen. Dit werkt trouwens ook met appelflappen.
Lees meer over oliebollen opwarmen in de airfryer.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Croissantjes: Ja, croissants zijn alleen lekker als ze vers uit de oven komen. Daarna worden ze hard en zijn ze niet meer luchtig. Heb je al eens een oud croissantje in de airfryer opgewarmd? Maak je croissant een beetje nat onder de kraan en doe deze op 140-150 graden in de airfryer voor een paar minuutjes. Het hele huis ruikt naar vers gebakken croissantjes. En het resultaat is top!
Kibbeling: Nog zo’n aanrader, kibbeling. Heb je nog wat verse kibbeling over? Warm het dan op in je airfryer op zo’n 160 graden. Het is dan gewoon net zo lekker als dat je het vers bij de visboer hebt gehaald. Heerlijk warm en krokant!
Afraders: :(
Stamppot: Zuurkoolstamppot, andijviestamppot, hutspot of andere stampotten vind ik wat lastig om op te warmen in een airfryer. Een stamppot is een mix van aardappelen met groenten die, wanneer goed bereid, heerlijk smeuïg is. Deze smeuïgheid gaat een beetje verloren wanneer je de stamppot opwarmt in je airfryer. Aardappelen willen namelijk krokant worden in de hetelucht friteuse, en dat wil je nou juist niet in je airfryer. Ik raad je daarom aan om je stamppot gewoon lekker op te warmen op het fornuis of in de magnetron. Dit geldt overigens ook voor andere kant-en-klaar maaltijden die bestaan uit aardappelen, vlees en groenten.
Ingeblikte groenten: Groenten uit blik of uit een pot werken in de meeste gevallen niet zo goed in de airfryer. Stel je gaat rode kool uit een pot airfryen, dan heb je sowieso al een bakblik accessoire nodig. De nattige groenten uit een pot worden in een airfryer minder goed gekookt dan gewoon op het fornuis in een pannetje. Je moet eigenlijk de hele tijd je groenten doorroeren in een airfryer om te voorkomen dat de bovenkant uitdroogt. Je kan overigens groenten uit pot of blik wel gebruiken in een recept. Stel je gaat Mexicaanse wraps maken, dan kun je natuurlijk prima bonen uit blik gebruiken in je gerecht.
Melk opwarmen: Kun je melk opwarmen in de airfryer? Ik kwam deze vraag laatst tegen. En ik vroeg me eigenlijk af waarom je dit zou willen? Maar de vraag is, of dit überhaupt kan? Bij het opwarmen van melk in je airfryer heb je natuurlijk eerst een bakblik nodig. In de airfryer zal je melk een vel krijgen aan de bovenkant, het is dus noodzakelijk om te roeren. Net zoals je dat zou doen in een steelpannetje. Je zou dan dus elke keer je airfryermand moeten openen om je melk door te roeren. Het kan dus wel, maar het lijkt me gewoon niet praktisch. Ik zou eerder een steelpannetje gebruiken of gewoon de magnetron, dat gaat ook prima.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Lagere airflow
Heb je nou een airfryer waarbij je de airflow kunt reduceren? Zoals bij een Philips Airfryer Combi XXL? Dan kun je deze lagere airflow perfect gebruiken bij het opwarmen van je gerecht. Zo kun je zelfs mijn afraders hierboven eens proberen. Maar besef wel altijd dat een airfryer je gerecht zal drogen, maar door een lagere luchtcirculatie zal dit minder merkbaar zijn. Als je dat niet wilt, dan dien je het gerecht af te dekken.
Conclusie
Een airfryer werkt niet hetzelfde als een magnetron. Maar dat betekent niet dat je er geen eten in kunt opwarmen. Zoals eten wat je over hebt gehouden van de vorige dag, of een kant-en-klare maaltijd van de supermarkt, poelier of slager.
Het resultaat van je opgewarmde maaltijd hangt af van het type eten dat je wilt opwarmen, de temperatuur die je gebruikt en of je de juiste accessoires hebt gebruikt.
Ik ben altijd van mening dat je het gewoon moet testen in je hetelucht friteuse of iets wel of niet werkt. Gewoon niet bang zijn om dingen te proberen. Natuurlijk, het kan een keertje misgaan waardoor je eten hebt dat niet te pruimen is. Maar misschien kom je er ook wel achter dat het juist super lekker, leuk en makkelijk is!
Succes met airfryen!