- Maak jij deze airfryer foutjes ook?
- Top 28 Meestgemaakte Airfryer Fails
- Foutje 1: De verkeerde airfryer kopen
- Foutje 2: Liters verwarren met kilogrammen
- Foutje 3: Airfryer niet reinigen bij het eerste gebruik
- Foutje 4: Airfryer niet schoonmaken na gebruik
- Foutje 5: Airfryer mand niet volledig dichtschuiven
- Foutje 6: Scherpe voorwerpen gebruiken in de mand
- Foutje 7: Airfryer niet voorverwarmen
- Foutje 8: Alleen maar “Airfryer producten” airfryen
- Foutje 9: Frituurmandje veel te vol stoppen
- Foutje 10: Te grote dingen willen airfryen
- Foutje 11: Geen olie gebruiken
- Foutje 12: De verkeerde olie gebruiken
- Foutje 13: Te veel olie gebruiken
- Foutje 14: Te veel vragen, te weinig zelf proberen
- Foutje 15: Airfryer instellen en gebruiken zoals je oven
- Foutje 16: Gerecht niet tussendoor opschudden of omdraaien
- Foutje 17: Airfryer te dicht op de muur plaatsen
- Foutje 18: Bevroren en te nat vlees, vis of kip
- Foutje 19: Te vet eten airfryen
- Foutje 20: Bakpapier gebruiken
- Foutje 21: Te licht voedsel airfryen
- Foutje 22: Mandje niet uit de airfryer pan halen voordat je opschept
- Foutje 23: Groenten te fijn snijden
- Foutje 24: Groenten te heet airfryen
- Foutje 25: Te dun beslag gebruiken
- Foutje 26: Alles tegelijk in de airfryer willen doen
- Foutje 27: Verkeerde croissantjes afbakken
- Foutje 28: Je airfryer alleen gebruiken voor patat of snacks
- Wat is jouw meestgemaakte airfryerfout?
Maak jij deze airfryer foutjes ook?
In de jaren dat ik mijn airfryers gebruik heb ik al heel wat fouten gemaakt. Maar van fouten leer je en ik wil daarom veelvoorkomende fouten met je doornemen. Daarnaast geef ik mijn advies om meer uit je airfryer te halen.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Fouten? Zoals Bob Ross zou zeggen ‘happy little accidents’. Want fouten maken we allemaal en juist met je airfryer moet je juist proberen en experimenteren. Dus een foutje geeft niks!
Kun je 20 frikandellen tegelijk airfryen?
Oke, laten we eerst met een airfryer fout of #airfryerfail van mijzelf beginnen. Ik vroeg mij namelijk af of ik 20 frikandellen tegelijk kon aifryen. Want 20 frikandellen wegen 1,2 kilogram en dit is exact het maximale laadvermogen van een van mijn airfryers.
En, was het gelukt? Nee, het waren er echt veel te veel. De frikandellen werden niet bruin en het hele huis rook naar… ja, frikandel. Ik ben er wel achter gekomen dat ik maximaal acht frikandellen tegelijk kan airfyen. Dus van fouten leer je :)
Oké laten we nog een paar airfryer foutjes doornemen hieronder, let’s go!
Een heteluchtfriteuse is een nieuwe manier van koken. Je moet dus vooral dingen uitproberen en ook niet bang zijn om dingen te testen.
Pim van FrituurGezond.nl
Top 28 Meestgemaakte Airfryer Fails
Tip: Wil je liever een filmpje kijken? Ik heb een selectie gemaakt met de top 10 meest gemaakte airfryer fouten:
Foutje 1: De verkeerde airfryer kopen
In de beginjaren van de airfryer was het nog makkelijk om een airfryer te kiezen. Maar vandaag de dag zijn er zoveel airfryers te koop. En veel mensen denken dat elke airfryer wel nagenoeg hetzelfde kan en het zelfde presteert qua bakresultaten. Dus het maakt niet zoveel uit welke je koopt, toch?
Helaas is dit niet zo, dus let goed op of de airfryer die je wilt kopen aansluit bij je wensen en verwachtingen.
Waar moet je dan zoal op letten? Kies een airfryer die groot genoeg is voor jouw situatie, persoonlijk zal ik altijd kiezen voor een XXL airfryer. Let ook op of het vermogen van de airfryer niet te laag is, een XXL airfryer moet bijvoorbeeld minimaal zo’n 1.800 watt aan vermogen hebben. Controleer ook goed welke accessoires er beschikbaar zijn en welke universele accessoires erin je het frituurmandje passen.
Pas ook op met de alles in één airfryer ovens, grills en wat al niet meer. Ik zie steeds meer all-in-one apparaten die onder andere ook kunnen airfryen. Ik denk dat het beter is om een apparaat te kopen die bedoeld is als airfryer in plaats van een keukenapparaat die van alles een beetje kan.
Sommige mensen kopen een te goedkope of te kleine airfryer die niet voldoet aan de verwachtingen. You never get a second chance for a first impression, dus zorg ervoor dat je eerste airfryer gelijk een fatsoenlijke is. Check mijn advies voor de beste airfryers.
Foutje 2: Liters verwarren met kilogrammen
Als je een nieuwe airfryer gaat kopen dan zie je vaak bij de airfryers staan hoeveel inhoud de frituurmand heeft in liters. XXL modellen hebben bijvoorbeeld een inhoud van bijvoorbeeld 5 liter.
Wat zegt dit nou eigenlijk? Niet heel veel, het geeft alleen aan wat het volume is van de frituurmand. Maar het zegt niets over hoe vol je de frituurmand kan doen met bijvoorbeeld friet of snacks.
Let daarom vooral op het aantal gram je maximaal in de frituurmand kunt bereiden. Dit wordt het laadvermogen genoemd.
Even een vergelijking van twee grote airfryers:
De Philips Airfryer XXL Premium HD9867 heeft een laadvermogen van maximaal 1.400 gram friet en een inhoud van 3,5 liter.
De Princess Aerofryer XXL 182050 heeft een maximale laadcapaciteit van 1.500 gram friet en een inhoud van 5,2 liter.
Zo zie je dat de inhoud in liters niet direct betekent dat je veel meer friet tegelijk kunt airfryen. Want het laadvermogen gaat altijd over het bereiden van het maximale gewicht aan verse friet.
Uit mijn ervaring blijkt dat je het laadvermogen ook nog eens met een korreltje zout moet nemen. Trek er maar gerust zo’n 10 tot 20 procent vanaf, en dan zit je op het juiste vermogen.
Foutje 3: Airfryer niet reinigen bij het eerste gebruik
Heb je een nieuwe airfryer gekocht? Leuk! Maar gooi niet gelijk een zak patat in het airfryer mandje. Je bent enthousiast, maar het is belangrijk om eerst je airfryer goed schoon te maken.
Het mandje, de pan en de airfryer kan nog stukjes piepschuim, plastic folie en andere kleine deeltjes bevatten. Reinig dus met een vochtige doek de onderdelen goed en ook de binnenkant van de airfryer.
Alles schoon? Zet de airfryer dan aan zonder iets in de mand te doen. Ruik je het al? Echte fabriekslucht. Goed dus om niet al gelijk eten te bereiden. Pas als de airfryer goed ‘ingereden’ is, kun je beginnen met je eerste gerecht. Succes!
Foutje 4: Airfryer niet schoonmaken na gebruik
Ik zie soms plaatjes voorbij komen van vuile, zwarte en aangekoekte airfryers. Echt niet te geloven. En dan klagen deze mensen dat ze het gek vinden dat ze hun airfryer niet meer schoon krijgen. Alsof dat zwartgeblakerde mandje na één keer een kip braden is ontstaan haha.
Ik probeer mijn lezers daarom zoveel mogelijk te adviseren om de airfryer na elk gebruik (ja, ook na dat éne kroketje) schoon te maken.
Gewoon met de hand, wat afwasmiddel en een sponsje. Het is zo gedaan en zo blijft je frituurmandje, de pan en je airfryer netjes. Ik vergelijk het altijd met een koekenpan of wokpan. Die zet je toch ook niet vies terug in de kast?
Ik denk dat veel mensen een airfryer nog zien als een vervanger van hun oude frituurpan. En ja, die maak je ook alleen schoon als je het vet vervangt. Ik begrijp het dus wel waarom mensen hun airfryer niet altijd schoonmaken. Maar probeer het toch te doen, zo heb je langer plezier van je airfryer. En bovendien is het een stuk gezonder voor je, dan zo’n vies zwart mandje.
Lees meer tips over het schoonmaken van je airfryer.
Foutje 5: Airfryer mand niet volledig dichtschuiven
Deze ‘fout’ geldt alleen voor de volledig uitneembare airfryers. Dus bij de hetelucht friteuses waarbij je de frituurmand en de pan volledig uit de airfryer kunt halen. Want wat is er precies aan de hand?
Het is heel belangrijk dat je de airfryermand altijd volledig in de airfryer terug plaatst, zodat deze helemaal afgesloten is. Soms gebeurt het dat je de airfryer half sluit, dus dat er een kier ontstaat. Het gevaar is dat de frituurmand uit de airfryer kan glijden, zo van je aanrecht op de grond.
Dit is mij gebeurd tijdens een review van de Princess Aerofryer 182055 (maar het had ook bij een ander merk kunnen gebeuren). Ik plaatste de mand niet goed terug en wilde mijn camera pakken voor het maken van een filmpje van het gerecht. En toen zag ik vanuit mijn ooghoek het mandje uit de airfryer glijden.
Ik probeerde ‘m nog op te vangen. Maar helaas, de mand met aardappels ging over de grond. In de reflex had ik mijn vingers gedeeltelijk verbrand, want het mandje was 180 graden. En de mand is beschadigd geraakt. Oeps, geheel mijn fout. Maar zeker iets om op te letten dus.
Wat trouwens ook niet kan is een airfryer gebruiken zonder mandje. Het is dus niet de bedoeling dat je het mandje uit pan haalt en alleen de pan plaatst in de airfryer. Wat wel kan is een airfryer gebruiken met een los grillplaatje op de bodem, dit plaatje kun je achterwege laten zodat je eigenlijk één grote bakvorm hebt.
Foutje 6: Scherpe voorwerpen gebruiken in de mand
Even met een vork het vlees uit de airfryermand prikken. Of met een metalen lepel je gerecht opscheppen en aangekoekte stukjes kaas uit je opengebarste kaassouffle losschrapen uit het frituurmandje.
Het is verleidelijk om te doen, maar probeer dit niet te doen. Maak gebruik van siliconen gereedschap, of op zijn minst kunststof of houten opscheplepels. Vermijd scherpe mesjes, prikkende vorken of andere metalen keukengerei. Zo voorkom je dat de antiaanbaklaag beschadigd raakt van je frituurmandje of je frituurpan.
Want eenmaal beschadigd, dan is de kans groot dat het van kwaad tot erger wordt en de laag gaat afbladderen.
Foutje 7: Airfryer niet voorverwarmen
Oke, voorverwarmen hoeft niet altijd. En sommige fabrikanten, zoals Philips, geeft aan dat het bij sommige modellen niet eens nodig is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Philips Airfryer XXL. Maar toch adviseer ik je om bij de meeste gerechten je airfryer even voor te verwarmen op de benodigde temperatuur. Het voordeel van voorverwamen is dat het bakresultaat veel beter wordt.
Net als dat je eerst je wokpan, koekenpan of oven voorverwarmd is dit bij een airfryer ook belangrijk. Je gaat je zalmmoot toch niet in een koud airfryermandje plaatsen? Dat is zonde. En waarom zou je niet voorverwarmen, in deze compacte apparaten is de temperatuur binnen mum van tijd bereikt.
De meeste airfryers zitten in 2 á 3 minuten op de 180 graden. Dat is veel sneller dan de meeste heteluchtovens. En in de tussentijd kun je het gerecht voorbereiden, of de tafel even dekken.
Wil je weten hoe het voorverwarmen werkt? Bekijk dan deze pagina over het voorverwarmen van je airfryer.
Foutje 8: Alleen maar “Airfryer producten” airfryen
In een airfryer werken alleen maar speciale ‘airfryer producten’ uit de supermarkt. Bijvoorbeeld airfryer friet, airfryer kroketten, airfryer frikandellen, airfryer ovenhapjes et cetera. Nee hoor, dat is echt onzin.
Je kunt in de meeste gevallen prima voor de standaard diepvries variant kiezen of voor de oven variant. Die laatste adviseer ik je vooral als je een liefhebber bent van een kroket of een bitterbal.
Maar de meeste airfryer diepvriesproducten zijn wat mij betreft een beetje onzin. Ten eerste zijn ze stukken duurder en ten tweede zijn de producten zo bewerkt zodat ze meer knapperig lijken. Want wist je dat sommige speciale airfryer producten een laagje suiker bevatten, alleen maar om het knapperige effect na te bootsen? En andere airfryer producten zijn zwaar voorgefrituurd, je verwarmd het dus alleen maar in je hetelucht friteuse. Daar gaat het ‘gezonde’ effect van je airfryer.
Nee hoor, probeer gewoon eerst maar de normale variant. Mocht dat niet lukken dan kun je altijd nog voor de airfryer versie gaan om te proberen. Lees hier meer tips als je wilt weten wat de beste airfryer snacks zijn.
Foutje 9: Frituurmandje veel te vol stoppen
Een grote frituurmand is erg handig. Want zo kun je bijvoorbeeld een hele kip erin kwijt of gevulde paprika’s. Maar sommige mensen maken de fout om het mandje tot aan de rand te vullen met frietjes, aardappeltjes of met andere losse ingrediënten.
Helaas vallen de bakresultaten bij de meeste airfryers dan erg tegen. Na 20 minuten heb je nog steeds een mand vol slappe en glazige frietjes. De ene kant is gaar, de andere kan is nog bleek. Hoe kan dat nou toch?
Door de mand te vol te doen gaat je gerecht eerder stomen. Laten we als voorbeeld de frietjes nemen. Deze bevatten een hoop vocht en alle stelen liggen over elkaar heen. De hetelucht kan niet alle kanten van de friet raken en door de hoeveelheid vocht zal er alleen maar stoom ontstaan.
Je bent je patat dus aan het stomen in plaats van krokant aan het airfryen. En hetzelfde gebeurt als je de mand vol doet met frikandellen, kroketten of aardappelpartjes. Let dus bij je airfryer op of het mandje een maximale laadcapaciteit heeft. Er staat soms een MAX streepje aan de binnenkant.
Je kunt dus beter in etappes je frietjes airfryen in plaats van alles tegelijk. Dit geldt zeker als je bijvoorbeeld verse frietjes wilt maken. Het is belangrijk dat de hetelucht goed kan circuleren in je airfryer en je gerecht goed kan raken aan elke kant. Dit levert de beste en krokantste resultaten.
Foutje 10: Te grote dingen willen airfryen
Het frituurmandje moet je dus niet helemaal tot de rand vullen omdat de bakresultaten dan gaan tegenvallen. Maar je moet er ook voor zorgen dat je gerecht niet boven het mandje uitsteekt. Dat kan gebeuren bij het airfryen van een hele kip, de rug kan dan net te bol zijn. Of bij het airfryen van gevulde paprika’s, de kapjes kunnen dan net boven het mandje uitsteken.
Maakt dat nou echt zoveel uit?
Ja, want tijdens het airfryen zit je gerecht veel te dicht bij het grillelement. Of in het ergste geval, het komt tegen het grillelement aan. Het resultaat is ongelijkmatige garing en je gerecht gaat verbranden.
Dit resulteert in een zwarte kip, zwarte paprika’s, een hoop rook en een vies grillelement. Allemaal dingen die je niet wilt bij het airfryen.
Zorg dus dat je gerecht niet te groot is voor je airfryer. Kies dus voor wat lagere paprika’s of voor een kleinere kip. Je kan de kip eventueel ook in stukken snijden, of vlinderen.
Foutje 11: Geen olie gebruiken
Je hebt een airfryer gekocht omdat dit apparaat werkt met hetelucht en niet meer met vette olie. Je oude frituurpan heb je de deur uit gedaan en die paar laatste flessen frituurolie heb je aan de buren gegeven.
Maar opeens lees je dat je nog wel olie moet gebruiken in je airfryer? Hoe dan? Moet je olie in je airfryermand gieten? Of moet je de binnenkant van de airfryer insmeren met olie?
En waarom zou je olie moeten gebruiken, dat is toch niet nodig in een airfryer?
Ten eerste, het is niet de bedoeling om een fles olie in je airfryer te gieten. Eerlijk, ik ben mensen op Facebook tegen gekomen die dachten dat dit moest. En ook heb ik gelezen dat mensen het frituurmandje met olie invetten.
Maar dit is niet de manier om het te doen.
Je hebt voor sommige gerechten slechts een eetlepeltje olie nodig. Bijvoorbeeld als je groenten wilt airfryen, gebakken aardappelschijfjes wilt maken of als je zelf verse friet wilt maken. Maar ook bij het airfryen van een zalmmoot of het airfryen van drumsticks is het een goed idee om olie te gebruiken.
Het enige dat je hoeft te doen is je gerecht zelf van een laagje olie te voorzien. Deze olie is nodig voor de geleiding van de hete lucht en het zorgt ervoor dat je groenten niet uitdrogen, maar mooi gepoft worden. Een airfryer is namelijk gemaakt om vocht als damp af te voeren. Daarom kun je krokante frietjes maken van verse aardappelen. Het laagje olie zorgt ervoor dat vocht in je groenten blijft zitten.
Het dunne laagje olie zorgt er ook voor dat kruiden beter blijven plakken aan bijvoorbeeld je aardappelschijfjes. Ik vind rozemarijn aardappelschijfjes lekker, en de olie houdt de meeste gedroogde rozemarijn netjes vast aan de aardappel.
Gebruik dus niet te veel olie en gebruik de juiste olie. Het gaat niet zozeer om de smaak van de olie, maar dus meer om de functie ervan. Namelijk het geleiden van de hetelucht en dit levert betere bakresultaten op.
Foutje 12: De verkeerde olie gebruiken
Maakt het uit welke olie je gebruikt in je airfryer? Jazeker, omdat een airfryer tot wel 200 graden kan worden, is het heel belangrijk dat je olie gebruikt die ook zo heet kan worden.
Kies bijvoorbeeld niet voor een extra vergine olie, want deze olie is niet bedoeld om in te bakken. Deze olie gaat verbranden en zorgt voor een bitter smaak en het is daarnaast niet gezond voor je. Let ook op met baksprays.
Het beste kun je een pindaolie gebruiken, dit is een arachideolie. Of kies voor een olijfolie om in te bakken of braden. Je kan natuurlijk ook zonnebloemolie gebruiken.
Een tip is om de olie in een sprayflacon te gieten. Zo kun je de olie nevelen over je frietjes, je kip of je groenten. Dit zorgt voor een mooie verdeling en geeft je ingrediënten een flinterdun film laagje van olie.
Foutje 13: Te veel olie gebruiken
Let op dat je niet te veel olie gebruikt in je airfryer. Het is niet de bedoeling dat je gerecht doordrenkt wordt met olie. Want door de luchtcirculatie in je airfryer loop je de kans dat de olie gaat rondspatten en uiteindelijk verbrand op het grillelement van je hetelucht friteuse.
Ik heb zelf de fout gemaakt met een zalmmoot. Deze had ik rijkelijk voorzien van olie, dan glimt de zalm zo mooi. Maar helaas begon mijn Philips Airfryer XXL al snel te roken. En dat komt dus puur omdat de olie tegen het element spat. De olie verbrandt en je airfryer gaat blauw walmen uit de luchtuitlaat.
Dat is niet fijn en eigenlijk kun je dit ook niet makkelijk stoppen. Wat wel helpt is om een laagje water in de pan te gieten. Dit laagje water zal vloeibaar vet en olie opgevangen waardoor het minder snel zal opspatten.
Foutje 14: Te veel vragen, te weinig zelf proberen
Ik zit in allerlei leuke Airfryer Facebook groepen en ik ben ook op andere social media actief. Maar de laatste tijd valt het mij op dat mensen, en dan vooral de airfryer beginners, heel vaak dezelfde vragen stellen.
En het zijn dan vaak ook vragen waarvan je denkt, ‘probeer het gewoon uit’. Bijvoorbeeld de vraag of je een bepaald merk diepvriespatat wel of niet in de airfryer kunt bereiden. Of een vraag of je een diepvriesmaaltijd kunt opwarmen in de airfryer.
Ik zelf denk dan, probeer het gewoon uit en experimenteer met je airfryer. Dat maakt airfryen leuk. Wees dus niet bang om een foutje te maken, want daar leer je alleen maar van.
Tot slot vind ik ook dat heel veel informatie over airfryers al beschikbaar is op het internet, zoals op FrituurGezond.nl. Dus ga eerst zelf even op zoek, voordat je een vraag klakkeloos in een groep gooit. Pas als je het echt niet kunt vinden, zou ik het vragen in een groep.
Foutje 15: Airfryer instellen en gebruiken zoals je oven
Denk je nog steeds dat een airfryer gewoon een kleine oven is? Nou, probeer dan eens een recept uit dat is bedoeld voor de oven. Of nog simpeler, ga afbakbroodjes afbakken die voor de oven bedoeld zijn.
Wat je zult merken is dat de airfryer je gerecht veel sneller gaar en klaar heeft. En ook nog eens op een lagere temperatuur. Let er dus op bij het instellen van je airfryer dat je deze niet te heet instelt.
Een airfryer is veel compacter en de luchtcirculatie is veel intensiever. Daarom wordt je gerecht knapperiger en is het binnen een kortere tijd klaar in vergelijking met een normale oven. Er zijn op internet diverse converters te vinden om baktijden voor de oven te converteren naar baktijden voor de airfryer. Bekijk bijvoorbeeld AirfryerCalculator.
Ook vind ik dat een airfryer sommige producten veel luchtiger maakt. Bijvoorbeeld bij het afbakken van een croissantje of bij het bakken van een kip cordon bleu.
Foutje 16: Gerecht niet tussendoor opschudden of omdraaien
Een airfryer maakt koken makkelijker, deze machine kan bijna alles. Maar er is één ding dat de airfryer niet kan en dat is het gerecht zelf opschudden of omkeren.
Vergeet dus niet om tijdens het airfryen van frietjes de pan af en toe op te schudden. Je hoeft dat echt niet elke vijf minuten te doen. Maar één of twee keer tijdens het airfryen is wel verstandig. Dit zorgt voor gelijkmatige garing en krokantheid, en je kunt zien hoe het met je gerechtje gaat. Je kunt dan eventueel de temperatuur of timer bijstellen als dat nodig is.
En als je een hele kip of kippenpootjes wilt maken, dan is het ook belangrijk om gedurende het bakproces je kip een paar keer om te keren en te draaien.
Sommige airfryers laten je trouwens weten wanneer het tijd is om de mand even op te schudden. Je kunt ook je airfryer zelf korter instellen, bijvoorbeeld de helft van de baktijd, zodat je weet wanneer je baktijd op de helft is. Even opschudden en de rest van de baktijd instellen.
Het opschudden of omkeren van je gerecht is het minst vaak nodig bij de Philips Airfryer XXL modellen. Dat komt omdat deze airfryers een krachtige motor hebben van 2225 watt. En door de starfish op de bodem van de pan, wordt je gerecht van zowel boven als onder gelijkmatig gegaard.
Bij eenvoudigere airfryers merk ik vaak op dat de onderkant van het gerecht achterblijft qua garing, in vergelijking met de bovenzijde. Daarom is het belangrijk om juist bij deze hetelucht friteuses het gerecht vaker om te draaien.
Foutje 17: Airfryer te dicht op de muur plaatsen
Let op waar je jouw airfryer plaatst in je keuken. Het is namelijk belangrijk dat de airfryer rondom minimaal 15 centimeter vrije ruimte heeft. Dat geldt vooral voor de achterzijde en de bovenzijde.
Een airfryer werkt met lucht, deze wordt ingezogen aan de bovenzijde en uitgeblazen via de luchtuitlaat. Als je de airfryer te dicht tegen de muur zet of te dicht onder een keukenkastje, dan kan de airfryer niet goed zijn werk doen. En dat kan ook voor een defect in je airfryer zorgen.
Controleer ook in welke richting de luchtuitlaat de overtollige lucht uitblaast. De lucht kan namelijk vochtig zijn of vetspettertjes bevatten en deze kunnen dan tegen de muur aangeblazen worden. Vooral bij vochtige gerechten, zoals een bloemkool of bij verse friet, ontstaat er veel damp. En dit kan resulteren in een vochtige muur.
Foutje 18: Bevroren en te nat vlees, vis of kip
Ga je een mooi stukje vlees, een visfilet of kip airfryen? Hoe krijg je dan het beste resultaat. Zorg dat het vlees niet meer bevroren is en dat het vlees al het liefste eerder uit de koelkast is gehaald.
Het kan namelijk zo zijn dat je vlees of vis al klaar lijkt te zijn, maar dat de binnenkant nog lauw of zelfs rauw is. Dat heb ik wel eens met bevroren gehaktstaven of boomstammetjes. De buitenkant is dan al bruin maar vanbinnen is het gehakt nog rood en lauw.
Maar nog belangrijker is het om je vlees of vis droog te deppen voordat je het in de airfryermand plaatst.
Nat vlees gaat namelijk stomen in de airfryer waardoor je geen mooi goudbruin jasje krijgt. Door je vlees of vis eerst goed droog te deppen met keukenrol voorkom je dit. Als je airfryer goed voorverwarmd is, dan schroeit het vlees gelijk mooi dicht. En dat is wat je wil.
Het is een klein detail, maar het zorgt zeker voor betere resultaten van proteïne houdende gerechten.
Foutje 19: Te vet eten airfryen
Een vette hamburger, kippendijen, speklappen, vette bittergarnituur of worstjes. Het zijn een paar voorbeelden van vet vlees. En een airfryer gaat in de meeste gevallen niet zo goed samen met dit soort producten.
Door het vet ontstaat de kans namelijk de kans dat je airfryer enorm gaat roken en walmen. Dat is echt heel vervelend en het kan ook best even schrikken zijn. Het beste kun je de airfryer uitzetten en ‘m bij de afzuigkap zetten. Je kunt vervolgens het vet uit de pan halen en eventueel je vlees of vis in aluminiumfolie wikkelen om het zo verder af te garen.
Want wat gebeurt er nu eigenlijk? Het vet druipt uit je vlees op de bodem in de pan van de airfryer. Het vloeibare vet gaat opspatten door de circulerende hete lucht en verbrand tegen het verwarmingselement van je airfryer. Dit zorgt voor de rook.
Maar hoe voorkom je dit? Het beste is om je airfryer niet te heet in te stellen. Daarnaast kun je op de bodem van de pan een laagje water gieten. Het vet wordt dan opgevangen door het water. Je kunt ook een spatdekseltje plaatsen, die je in je frituurmandje zet.
Foutje 20: Bakpapier gebruiken
Ik kom het wel eens tegen op Facebook of in een filmpje op YouTube dat mensen bakpapier gebruiken in hun airfryer. Er zijn zelfs op maat gemaakte bakpapiertjes beschikbaar, zelfs ook met geperforeerde gaatjes.
De reden dat mensen bakpapier willen gebruiken is omdat ze hun airfryer minder vies willen maken. En ze willen voorkomen dat hun product blijft plakken aan het gaas van het mandje. Dat heb je bijvoorbeeld bij bladerdeeg hapjes.
Het lijkt dus handig om bakpapier hiervoor te gebruiken. Maar toch raad ik het af. Door de luchtcirculatie in je airfryer loop je het risico dat het bakpapier in de ventilator komt of tussen het grillelement. DIt kan resulteren in een kapotte airfryer, of erger nog een brand.
Maar het bakpapier zorgt er ook voor dat de luchtcirculatie in je airfryer grotendeels geblokkeerd wordt. Het papier voorkomt namelijk dat lucht goed kan circuleren langs je gerecht. Bakprestaties zullen er dus onder lijden.
Beter is het om een geschikt accessoire te gebruiken en om dus geen bakpapier te plaatsen in het mandje van je hetelucht friteuse. Lees hier meer over het gebruik van bakpapier in je airfryer.
Foutje 21: Te licht voedsel airfryen
Een airfryer is ook aan apparaat waarmee je groenten of fruit kunt drogen. Zo kun je bijvoorbeeld eigengemaakte aardappelchips maken, of groente- en fruit chipjes. Hartstikke leuk natuurlijk en ook gezond. Tip, je kan dit ook van tortilla’s maken die je in driehoekjes snijdt.
Het nadeel alleen is dat je dunne plakjes snijdt en dat hierdoor een lichtgewicht ingrediënt ontstaat dat gaat rondvliegen in je airfryen door de hetelucht circulatie. De kans is groot dat je chips tegen het grillelement aankomen en hier verbranden.
Dit kan ook gebeuren met sneetjes brood, toppings op je pizza, droge kruiden, bij het maken van granola of bij het krokant airfryen van spinazi.
Je kan dit voorkomen door een deksel over je ingrediënten te plaatsen. Bijvoorbeeld dit snackdeksel van Philips. Maar er zijn ook universele airfryer accessoires hiervoor.
Foutje 22: Mandje niet uit de airfryer pan halen voordat je opschept
Deze fout kan je gebeuren bij een airfryer met een volledig uitneembare pan. Dus waarbij het mandje in de pan zit vastgeklikt. Want wat kan er mis gaan?
Nou stel je gaat kleine kippenpoten airfryen en na zo’n 20 minuten geeft je airfryer aan dat je drumsticks klaar zijn. Je haalt de pan uit je airfryer en keert de pan met het mandje om op je bord. De kippenpootjes rollen eruit maar ook al het vet dat zich verzameld heeft onderin de pan.
Haal dus altijd je mandje uit de pan voordat je het gerecht gaat opscheppen. Of schep het uit het mandje met een kunststof of houten opscheplepel. Zo voorkom je dat je vet, kruimels en andere restjes niet op je bord kiepert.
Ik zorg zelf dat ik een houten snijplank of een onderzetter klaar heb liggen waarop ik de pan kan plaatsen. Vervolgens haal ik de frituurmand uit de pan en met een tang of opscheplepel haal ik het gerecht uit de mand. Zonder geknoei.
Foutje 23: Groenten te fijn snijden
Snijd je verse groenten niet te fijn. Want te kleine stukjes vallen door het gaas van je frituurmandje en te fijne groenten zal sneller uitdrogen of verbranden. Ook zal fijngesneden groenten gaan rond dansen in je frituurmandje, omdat het te licht is.
Het is beter om je groenten in grove en gelijke stukken te snijden. Maak bijvoorbeeld een mooie mix van rode ui, paprika, aardappelpartjes, champignons en wortel. Besprenkel dit met wat olie en gooi het in de airfryer.
De grove stukken maakt het ook makkelijker om je gerecht op te schudden en uiteindelijk heb je een mooier resultaat. Groenten zal altijd slinken in je airfryer, dus grotere stukken zullen uiteindelijk fijner worden.
Laat je inspireren met deze gezonde airfryer gerechten met groenten.
Foutje 24: Groenten te heet airfryen
Let bij het airfryen van groenten goed op de temperatuur. Je kunt het beter maar de veggies wat langer airfryen op een lagere temperatuur dan andersom. Want de kans bestaat dat je groenten gaan verbranden.
Tere groenten zoals broccoli, sperziebonen of verse spinazie drogen snel uit. Gebruik daarom altijd wat olie om je groenten mee te coaten. Het laagje olie voorkomt dat je groenten te snel zullen uitdrogen.
Je kunt ook ingevroren groenten gebruiken, zoals een zak diepvries groenten. Deze groenten bevatten meer vocht en kunnen langer in de airfryer op een hogere temperatuur.
Tot slot is het verstandig om bij een mix van groenten eerst de harde groenten te airfryen en later pas de zachte of tere groenten.
Foutje 25: Te dun beslag gebruiken
Een airfryer is een vervanger voor je frituurpan. Maar een traditionele oliebol in de airfryer maken gaat wat lastig. Want het dunne beslag druipt zo door het frituurmandje heen.
Dit geldt ook voor verse donuts of wanneer je vis, kip of vlees in een beslagje doopt. De oplossing is om een dikker beslag te maken. Maar je kunt ook het beslag eerst invriezen en vervolgens airfryen zodat er snel een krokant jasje ontstaat die het beslag bijelkaar houdt.
Foutje 26: Alles tegelijk in de airfryer willen doen
Een airfryer kan veel en met de juiste accessoires kun je er zelfs een hele maaltijd in bereiden. Maar soms is het gewoon handiger en sneller om naast je airfryer ook gewoon een wokpan, grillpan of kookpan erbij te pakken.
Ik zie een airfryer als een pan, een stuk keukengerei. En ik ga zelf niet krampachtig proberen om mijn hele maaltijd met één machine te maken. Daarom heb ik vaak naast mijn airfryer ook vaak een wokpan of hapjespan op mijn fornuis staan. Soms heb ik zelfs mijn oven ook nog erbij aan.
Als uiteindelijk mijn maaltijd maar op een efficiënte en lekkere manier wordt bereid. Ik ga dus niet eerst rijst koken met mijn airfryer. Daarna groenten airfyer en vervolgens kip grillen. Ik doe rijst in een kookpan, groenten wok ik met mijn wok en de kip grill ik dan bijvoorbeeld wel in de airfryer.
Ik wil niet zeggen dat het onmogelijk is om een hele uitgebreide maaltijd te maken in één airfryer. Maar een airfryer is er eigenlijk niet voor gemaakt, vind ik zelf.
Foutje 27: Verkeerde croissantjes afbakken
Wat is er nou lekkerder dan een verse, krokant en warm croissantje op de zondagochtend. De meeste mensen bakken croissantjes af die in een partymix zitten of verpakt in plastic. Of je kan natuurlijk Danarolles croissantjes afbakken, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet naar een croissant smaken.
Wil je echt een goede croissant maken met je airfryer? Vraag dan bij broodafdeling van de supermarkt of bij je lokale bakker naar on-afgebakken croissantjes. Deze hebben zij in de vriezer liggen en zien eruit als witte deegrolletjes.
De croissantjes zijn super goedkoop maar ze zijn echt ideaal om af te bakken in je airfryer. Ik bak ze af op zo’n 150 graden voor 8-10 minuten. Nou, de croissantjes worden dan mooi luchtig en ze zijn super krokant. De airfryer is er gewoon echt goed in om deze croissants mooi te bakken. Een tip is om de croissants eerst even uit de vriezer te halen zodat ze wat op temperatuur zijn.
Foutje 28: Je airfryer alleen gebruiken voor patat of snacks
Gebruik jij je airfryer alleen nog maar als vervanger van je oude frituurpan? Maak je er dus alleen maar goudgele frietjes mee, een frikandel of een oven kroket? Dan loop je echt een hoop mogelijkheden mis.
De meeste airfryers kun je namelijk gebruiken voor allerlei heerlijke gerechten. Ik heb een pagina geschreven vol inspiratie wat je allemaal kunt maken in je airfryer.
Mijn favorieten zijn gevulde paprika’s, kippenboutjes, kipburgers, afbakbroodjes en niet te vergeten ‘left overs’. Want een airfryer is echt perfect om bijvoorbeeld ‘left over pizza’ opnieuw op te warmen. Of wat dacht je van oliebollen, oh dat is toch zo lekker.
Op nieuwjaarsdag kun je perfect je oliebollen van de kraam (of eigen gebakken) opwarmen in je airfryer. Vaak warmen mensen een oliebol op in de magnetron, het resultaat is een kleffe en loeihete oliebol. Maar als je een oliebol even opwarmt in je airfryer dan wordt hij weer net zo lekker als bij de kraam vandaan. Echt een aanrader dus.
Bekijk de beste tips voor airfryer snacks uit de airfryer.
Wat is jouw meestgemaakte airfryerfout?
Welke foutjes maak jij met je airfryer En wat is jouw grootste airfryerfail geweest sinds dat je een airfryer gebruikt? Laat het weten op Facebook, Instagram of Twitter en gebruik de hashtag: #airfryerfail